Kinderen weigeren zwemlessen:"Fenomeen krijgt meer aandacht door polarisering islam"

Kinderen weigeren zwemlessen:"Fenomeen krijgt meer aandacht door polarisering islam"

In het Katholieke Onderwijs hebben ze ook ervaringen met moslimkinderen die tijdens de ramadan soms niet willen deelnemen aan bijvoorbeeld zwemlessen. Toch is dit voor Chris Wyns, pedagogisch begeleider in het Katholiek Onderwijs, geen nieuw fenomeen. Wyns heeft het over het feit dat in enkele Brusselse scholen sommige jonge moslimkinderen sinds de ramadan niet meer willen meedoen aan de zwemlessen om toch maar geen slok water binnen te krijgen en zelfs muzieklessen mijden. "Wij krijgen ook soortgelijke vragen, misschien niet over muzieklessen, maar wel over andere lessen. Is dat een nieuw? Neen, het komt al jaren voor. Ik ben zelf nog directeur geweest in een Brusselse school en werd tien jaar geleden hier al mee geconfronteerd", verklaart Wyns.

Het was Jacky Goris algemeen directeur van de scholengroep Brussel van het GO! die vrijdag aan de alarmbel trok nadat hij afgelopen week enkele verontrustende signalen binnenkreeg over jonge moslimkinderen die zwem- en muzieklessen weigerden vanwege de ramadan.

"Het fenomeen krijgt nu alleszins meer aandacht door de polarisering rond islam. De mensen zijn alerter en daardoor wordt er sneller ruchtbaarheid aan gegeven", aldus Wyns.

De pedagogisch begeleider geeft ook toe dat de gevallen verschillen van school tot school en van familie tot familie.

"In mijn ervaring is dit geen algemeen verschijnsel, maar is het lokaal gebonden. Door de meeste scholen wordt het op een pragmatische wijze aangepakt. Met een goed gesprek en gezond verstand kunnen de schooldirecteurs al veel oplossen", besluit Wyns.

bron: Belga