Kinderen spenderen dubbel zoveel tijd achter het scherm

Kinderen spenderen dubbel zoveel tijd achter het scherm

Dubbel zoveel

Amerikaanse wetenschappers publiceerden hun onderzoek onlangs in het vakblad JAMA Paediatrics. Heel wat mensen vreesden al voor de gezondheidsrisico's van de technologie en die vrees blijkt ook gegrond. In vergelijking met zeventien jaar geleden spenderen kinderen jonger dan twee jaar dubbel zoveel tijd achter het scherm.

Cijfers

Voor de studie baseerden de wetenschappers zich op gegevens die verzameld werden door de University of Michigan. In 1997 en 2014 werd het schermgebruik van 2.000 kinderen jonger dan twee bestudeerd. Waar die in 1997 gemiddeld 1 uur en 32 minuten achter een scherm spendeerden, was dat in 2014 al opgelopen tot 3 uur en 4 minuten. De televisie is verrassend genoeg nog steeds het populairste scherm in huis.

Zittende jeugd

Die cijfers beloven uiteraard weinig goeds. Ze impliceren namelijk dat de jeugd een groot deel van de dag zittend achter een scherm doorbrengt. Verder onderzoek is nodig om te weten wat de gevolgen zijn op het organisme van de kinderen. De wetenschappers raden alvast aan om minimum een uur voor het slapengaan de televisie af te zetten en om schermgebruik zo veel mogelijk te beperken.