Kinderen in Parijs nemen vanaf september gratis het openbaar vervoer

Kinderen in Parijs nemen vanaf september gratis het openbaar vervoer

Bij de start van het nieuwe schooljaar op 1 september, zullen alle kinderen in Parijs gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen, zo kondigde burgemeester Anne Hidalgo woensdag aan. Voor de jongsten, van 4 tot 11 jaar, wordt de zogenaamde "Pass Navigo" volledig gratis.

Voor de oudere leerlingen van het secundair onderwijs komt er een gedeeltelijke terugbetaling. Mensen met een handicap zullen tot de leeftijd van twintig jaar gratis reizen. Het idee, dat afkomstig is van de Communistische Partij, kost de stad vijftien miljoen euro per jaar.

Autoverkeer terugdringen

De bedoeling is om het autoverkeer in de Franse hoofdstad verder terug te dringen. De burgemeester wil er ook de koopkracht van de Parijzenaars mee ondersteunen. "Het past in de twee uitdagingen van deze tijd: de ecologische transitie en de vermindering van de ongelijkheid", aldus Hidalgo.

Maar tegenstanders stellen zich vragen bij de doeltreffendheid en de hoge kosten. Les Republicaines merkten ironisch op "dat de maatregel geldt voor diegenen die geen rijbewijs hebben".

De burgemeester hoopt ook andere gebruikers van het openbaar vervoer te kunnen ondersteunen, maar daarvoor moet ze overleg plegen met de hogere overheden. Hidalgo kondigde eerder al aan dat ze van het historisch centrum van Parijs voetgangersgebied wil maken.