Kimberly Buys naar halve finales 50m vlinder

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kimberly Buys heeft zich deze voormiddag geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag op de tweede dag van de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De 28-jarige Buys won de derde reeks in 25.79 en was met die tijd niet al te ver meer verwijderd van haar Belgisch record (25.42) dat ze eerder dit jaar in de Duitse hoofdstad Berlijn neerzette. Buys kwam zo op de achtste stek terecht in de reeksen, de snelste tijd staat op naam van de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo (25.31). De halve finales en finale staan vanavond op het programma. Afgelopen zomer leverde Buys met een zevende plaats op de 50 meter vlinderslag de beste Belgische prestatie op het WK in Boedapest af en in Kopenhagen hoopt ze op nieuw eremetaal, na het zilver van 2010 in Eindhoven (200 meter wissel) en 2012 in Chartes (100 meter vlinder). Naast de 50 meter vlinder komt ze ook nog in actie op de 100 meter vlinderslag en de 50 meter vrije slag.

In de 200 meter vrije slag bij de mannen leverde een vierde plaats in de zesde reeks in een tijd van 1:45.00 Louis Croenen geen plaats in de finale op. Croenen strandde op een gedeelde elfde plaats in de totaalstand van de reeksen en kwam twee honderdsten van een seconde tekort voor een finaleplaats. De snelste tijd in de reeksen werd door de Litouwer Danas Rapsys (1:41.89) neergezet. Eerder werd Croenen al uitgeschakeld in de reeksen van de 100m vlinder. De 23-jarige zwemmer heeft echter vooral ambities op de 200 meter vlinder. Hij neemt eveneens nog deel aan de 100m vrije slag.

Basten Caerts werd dan weer kansloos uitgeschakeld in de reeksen van de 200 meter schoolslag. In 2:14.50 kwam hij in zijn eigen reeks niet verder dan de voorlaatste stek, de dertigste plaats in totaal. Caerts bleef bovendien ver boven zijn Belgisch record (2:05.22) dat hij afgelopen zomer in de Russische hoofdstad Moskou neerzette.

bron: Belga