Kim Dotcom wil Megaupload begin 2017 herlanceren

De omstreden internetondernemer Kim Dotcom (foto) heeft aangekondigd dat hij Megaupload in januari 2017 opnieuw online wil zetten, vijf jaar nadat het downloadplatform werd gesloten wegens internetpiraterij. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Op zijn hoogtepunt kreeg Megaupload dagelijks 50 miljoen gebruikers over de vloer, goed voor 4% van het totale internetgebruik. In 2012 maakten de Amerikaanse autoriteiten daar een einde aan toen ze binnenvielen in de Nieuw-Zeelandse woonst van Kim Dotcom. Via het platform van de Duitse ondernemer zou het mogelijk geweest zijn om een enorme hoeveelheid gegevens illegaal te downloaden.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten ontdook Megaupload voor minstens 500 miljoen dollar aan auteursrechten door de illegale downloads toe te staan. De oprichters ontkennen dat. Sterker nog, exact vijf jaar na de inval wil Dotcom Megaupload opnieuw lanceren. Uit zijn tweets blijkt dat Bitcoin deel zal uitmaken van het nieuwe systeem. BBC kon bovendien een mail een vroegere gebruikers inkijken, waarin Dotcom 100 gigabyte opslag, ongelimiteerd dataverkeer en synchronisatie met alle apparaten belooft.

Foto AFP / M. Bradley