Kim Dotcom mag zijn beroepsprocedure uitzenden op YouTube

Kim Dotcom mag zijn beroepsprocedure uitzenden op YouTube

Op de eerste dag van het beroepsproces voor de uitlevering van Kim Dotcom heeft de Duitse internetondernemer al een kleine overwinning behaald. Dotcom mag het proces uitzenden op YouTube, tegen de wensen van de Amerikaanse aanklager. Volgens BBC News hoopt de oprichter van Megaupload zo de technologiegemeenschap in de gerechtszaal te brengen en de fouten in zijn proces openbaar te maken.

Dotcom wordt door de FBI aangeklaagd wegens inbraak tegen het auteursrecht, omkoperij en geld witwassen. Op zijn site, Megaupload.com, deelden miljoenen mensen films en muziek. Volgens de FBI liepen filmstudio's en muzieklabels zo 500 miljoen dollar (bijna 450 miljoen euro) mis. De Duitser weerlegt die claims echter. "Ik heb het auteursrecht nooit geschonden. Als ik daarvoor veroordeeld word, is een wapenproducent ook verantwoordelijk voor de moorden die met wapens gepleegd worden", verdedigt Dotcom zich bij BBC News.

Nieuw-Zeeland stemde vorig jaar in met de uitlevering van Dotcom aan de Verenigde Staten, maar de ondernemer ging in beroep tegen die beslissing. De rechtszaak is nu dus online te volgen, met een vertraging van 20 minuten zodat medewerkers van het gerecht gevoelige informatie kunnen censureren. Naar verwachting zal het proces acht weken in beslag nemen.

AFP / M. Bradley