Kijken naar 3D films maakt ons slimmer

Kijken naar 3D films maakt ons slimmer

3D is overal: van games tot films. Maar of het fenomeen iets toevoegt aan de ervaring, blijft nog maar de vraag. Volgens verschillende studies biedt 3D geen enkele toegevoegde waarde voor de beleving van filmkijkers. Een minderheid van bioscoopgangers klaagt zelfs over hoofdpijn en duizeligheid na het zien van een film in 3D. Toch is er een gegronde reden om een 3D-bril op te zetten in de cinema: het zou onze hersenen sterker maken.

Neurowetenschapper Patrick Fagan (van de Goldsmiths University) en professor Brendan Walker lieten proefpersonen een film kijken in 3D. Bij 23% van hen verbeterde de cognitieve vermogens. Hun reactiesnelheid nam met 11% toe en ze spraken van een zogezegde 'boost' voor hun brein tot 20 minuten na het bekijken van de film.

"Deze bevindingen zijn enorm belangrijk. Mensen leven steeds langer, maar tegelijk bedreigt de afname van de cognitieve hersenfunctie de levenskwaliteit bij oudere mensen", legt Fagan uit. "Uit ons onderzoek blijkt dat 3D-films mogelijk een rol kunnen spelen om die achteruitgang van onze hersenen tegen te gaan." Daarnaast zouden zulke films ook chirurgen, boksers en tennisspelers kunnen helpen om beter te presteren.