Kijk naar wat je lijf kan en krik je zelfbeeld op

Kijk naar wat je lijf kan en krik je zelfbeeld op

Een negatief lichaamsbeeld is hardnekkig. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot eetstoornissen of een depressie. Op zoek naar een aanpak om ons zelfbeeld te beteugelen, begon Alleva haar onderzoek bij een meta-analyse van alle studies op dit terrein. Daarna liet de psychologe 80 vrouwen op één week tijd drie keer een beschrijving noteren van wat hun lichaam allemaal kan en doet. Ter inspiratie kregen ze er een lijst lichamelijke activiteiten bij, gaande van tuinieren en knuffelen tot proeven en dansen.

Meteen na de schrijfopdrachten en ook nog een week later getuigden de deelneemsters van een grotere waardering van hun lichaam dan voor het experiment. Zo'n stap vooruit deed zich niet voor bij een controle-groep vrouwen die een andere schrijfopdracht kregen.

Een overtuigende studie, vindt de Utrechtse hoogleraar Liesbeth Woertman, gespecialiseerd in de psychologie van het uiterlijk. "Ons zelfbeeld is blijkbaar veel dynamischer dan we denken", aldus Woertman. "En het sluit aan bij bestaande inzichten dat je minder kwetsbaar bent voor dwingende schoonheidsidealen als je je identiteit niet alleen ophangt aan het uiterlijk en het vrouw-zijn, maar ook laat bepalen door andere rollen die je speelt in het leven als collega, hobby-kok, vriendin, moeder en noem maar op."

Foto Pexels