Kibuye, de nieuwe parel van Centraal-Afrika

Kibuye, de nieuwe parel van Centraal-Afrika

Tekst & foto's door Camille Goret

Na de genocide van 1994 lieten toeristen Rwanda massaal voor dood achter. Maar intussen is het land een uitgelezen vakantiebestemming geworden. Ondanks de hardnekkige clichés is het land erg veilig. Zowel de straten in de stad als het platteland zijn opvallend schoon, deels dankzij het verbod op plastic tassen. Maar ook omwille van de Umungano, een gemeenschapsdienst waarbij iedereen elke laatste zaterdag van de maand samen de straten opkuist en klusjes doet. Als kers op de taart schommelt de temperatuur er het hele jaar door tussen de 20 en 28 graden.

Vanuit de hoofdstad Kigali sta je na een busrit van drie uur aan de oevers van het Kivumeer. De weg slingert tussen thee- en bananenplantages. Eenmaal ter plaatse, beland je in een heel andere wereld. Lang voor je in Kibuye aankomt, rijd je langs de armen van het meer die ver land­inwaarts reiken. Water is alomtegenwoordig in deze regio. Hevige tropische buien hebben er een uitgestrekt netwerk van meren en rivieren gecreëerd, die twee van de grootste stromen ter wereld voeden: de Nijl en de Congo.

Een stukje paradijs dat je moet verdienen

Maar het landschap is hier vooral gevormd door de grillen van de aarde. Geologische bewegingen hebben de aardkorst gescheurd en vulkanen en steile heuvels doen ontstaan. Die duiken in het water van het Kivumeer en creëren zo adembenemende landschappen. Alsof dat allemaal nog niet mooi genoeg is, ligt de kust bezaaid met kleine eilandjes. Oases van absolute rust. 25 jaar na de genocide, die bijna een miljoen slachtoffers maakte, is het moeilijk te geloven dat dit stukje paradijs ooit de hel op aarde was. Net als elders in het land, herinneren een gedenkteken en enkele kleinere sites ons aan dit pijnlijke verleden.

Potentiële bezoekers moeten wel in het achterhoofd houden dat je dit stukje paradijs niet zomaar cadeau krijgt. De toeristische infrastructuur staat nog in de kinderschoenen. Er zijn duizend-en-een dingen te zien en te doen, maar je reis online plannen is zo goed als onmogelijk. Veel informatie is er niet. De bekendste excursie is de Congo Nile Trail, een circuit langs heel de Rwandese kust van het Kivumeer. Je kan het te voet doen (tien dagen voor het volledige parcours) of per fiets. In Kibuye kan je het meer gaan verkennen met een motorboot of kajak. Je kan ook dagtochten maken naar de heuvels en genieten van spectaculaire panorama's. Maar dat moet je allemaal ter plaatse organiseren, vaak met de hulp van je hotel. Rwiza Village, bijvoorbeeld, biedt enkele wandelexcursies aan, al dan niet met een gids. Het zijn net die afgelegen locatie en het gebrek aan kant-en-klare oplossingen die deze regio zo charmant en rustgevend maken.

Maximaal genieten van je reis

Als je zo ver reist, kan je maar beter maximaal genieten en zo lang mogelijk ter plaatse blijven om de regio te ontdekken. Rwanda heeft, naast Kibuye, nog meer droomexcursies in petto. In het oosten van het land kan je in het Akagera National Park leeuwen, buffels, neushoorns en zebra's spotten. In het westen kan je op zoek gaan naar berggorilla's. En wie bereid is de grens over te steken naar de Democratische Republiek Congo kan de Nyiragongo-vulkaan gaan beklimmen. Je overnacht er op de top, met uitzicht op het meer 400 meter lager. Een onvergetelijke tocht naar de schoot van de planeet.