"Keuze laten tussen papieren en e-cheques om zoveel mogelijk mensen te bereiken"

"Keuze laten tussen papieren en e-cheques om zoveel mogelijk mensen te bereiken"

"Sodexo bevestigt dat ze een prijsvermindering van iets meer dan 3 miljoen euro aan de Vlaamse overheid geeft omdat het percentage elektronische dienstencheques lager ligt dan het zelf meende te kunnen bereiken in haar offerte." Dat stelt Sodexo in een persmededeling in een reactie op de nieuwsberichten dat de Vlaamse overheid Sodexo een boete van 3,3 miljoen euro heeft opgelegd, omdat de uitgever van dienstencheques er niet in slaagt om de Vlaming te doen overschakelen van papieren naar elektronische dienstencheques. Het is de vierde keer dat Sodexo een boete moet betalen. Sodexo spreekt in zijn persbericht systematisch van "een prijsvermindering aan de Vlaamse overheid" in plaats van "een boete". "Simpelweg omdat een boete wordt opgelegd wanneer iemand zijn werk niet goed doet, maar dat is hier niet het geval", zegt Ben Broeckx, directeur Public Benefits & Public Affairs van Sodexo. "Het systeem werkt perfect. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Listen noteerde in 2017 een 8 op de 10 gebruikerstevredenheid voor zowel de elektronische als de papieren dienstencheques."

Wat wel een probleem is, is dat de gebruikers niet altijd mee zijn met de trend van overschakeling naar e-cheques die men beoogt. Sommige gebruikers, vaak de wat oudere, blijven de voorkeur geven aan de papieren dienstencheques, omdat ze graag iets tastbaars geven aan hun huishoudhulp.

Sodexo wijst erop dat de Vlaamse overheid ervoor gekozen heeft om de gebruikers de keuzevrijheid te blijven geven tussen papieren en elektronische dienstencheques. En Sodexo gelooft dat dit "de juiste beslissing" is. "Wij moeten ervoor zorgen dat de twee mogelijkheden voor de gebruikers kwalitatief evenwaardig zijn, omdat we zoveel mogelijk mensen de kans willen geven om in het systeem van dienstencheques te stappen", zegt Broeckx.

Sodexo besluit met de opmerking dat het plannen klaar heeft voor "een gefaseerde omzetting van de gebruikers naar de elektronische dienstencheque, wel op voorwaarde dat de gebruiker hier zelf niet tegen is."

bron: Belga