Kernreactor Doel 1 onverwacht uitgeschakeld

«De alternator bevindt zich in het klassieke gedeelte van de centrale. Het is een grote dynamo waarin de elektriciteit gemaakt wordt», legt Els De Clercq, manager nucleaire communicatie, uit. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er geen enkel probleem met de veiligheid van Doel 1. «Dit is een klein incident. Dat de centrale vanzelf is stilgevallen, bewijst dat de veiligheidssystemen werken», aldus de minister. «Ik begrijp dat oppositie hier garen uit wil spinnen, maar zeggen dat het om nucleaire onveiligheid gaat, is de waarheid geweld aandoen.»

«Ik weet wel dat er geen reden is tot paniek bij deze stillegging en dat er problemen zijn in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 1, maar anderzijds mogen we ook niet te licht gaan over een hele resem van incidenten in de kerncentrales die men juist wil openhouden», reageert Calvo.

Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België en werden in 1975 in gebruik genomen. Normaal zouden ze na veertig jaar worden stilgelegd, maar de levensduur werd verlengd met tien jaar (tot 2025). Doel 2 is op kerstavond heropgestart en Doel 1 afgelopen woensdag. De oppositie vraagt de regering de centrales opnieuw te sluiten. «De energiesoap van de regering moet ophouden», zegt Johan Vande Lanotte van de sp.a.