Kernkabinet keurt hervorming vredegerechten goed

Kernkabinet keurt hervorming vredegerechten goed

Het kernkabinet heeft recent de derde fase van de hertekening van de gerechtelijke kantons, een voorstel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), goedgekeurd. Dat meldt de minister dinsdag in een persbericht. Concreet sluiten 34 gebouwen waar nu een vredegerecht gehuisvest is de deuren. Het personeel kan terecht in nabijgelegen vredegerechten. Het plan van minister Geens om de gerechtelijke kantons te hertekenen op basis van een betere geografische verdeling en werklast, is al even bekend. In eerste instantie was er sprake van 29 sluitingen, maar dat zijn er uiteindelijk 34 geworden. Een concrete timing is er nog niet, maar bij het kabinet-Geens valt te horen dat "alles binnen twee jaar uitgerold moet zijn".

Het gaat om de "kleinste" zetels, waar nog maar weinig rechtszaken werden behandeld. Het personeel dat in die gebouwen werkt, kan volgens het kabinet Geens allemaal terecht in vredegerechten van nabijgelegen steden en gemeenten.

Ook de burgers zelf moeten naar een nabijgelegen vredegerecht stappen, al bestaat ook de mogelijkheid om zittingen "sous l'arbre" te organiseren, in een ander gebouw van de gemeente. Volgens het kabinet Geens moet daar wel nog over onderhandeld worden met de betrokken gemeenten.

"De sluiting van 34 gebouwen zorgt enerzijds voor een betere inzet van middelen en personeel, en anderzijds voor een besparing op vlak van huur, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen", meent Geens.

Het gaat om een derde fase in het zogenaamde justitieplan van de minister, dat van justitie een efficiënter apparaat moet maken. In een eerst werden de kantons met twee of meer zetels gecentraliseerd naar één zetel. Een twintigtal gebouwen zijn zo al gesloten sinds begin dit jaar.

De tweede fase, het organiseren van gemeenschappelijke griffies in de stedelijke kantons, is momenteel "in voorbereiding".

Het globale plan vredegerechten, de drie fases samen, zorgt volgens minister Geens voor het afstoten van meer dan zestig gebouwen. Momenteel telt ons land nog 187 vredegerechten met 229 zetels.

bron: Belga