"Kerncentrales vóór 2025 sluiten wordt heel krap"

"Kerncentrales vóór 2025 sluiten wordt heel krap"

"2025 gaat er heel snel zijn. Kerncentrales eerder sluiten wordt erg krap." Dat zegt Leen Dierick, energiespecialist van CD&V, in een reactie op het energieplan van Open Vld. Open Vld houdt ondubbelzinnig vast aan de kernuitstap in 2025. De kernenergie moet volgens de partij worden vervangen door een decentraal energienetwerk, waarbij iemand met zonnepanelen bijvoorbeeld ook stroom kan leveren aan de buurman. De partij wil zelfs de mogelijkheden onderzoeken om de 'scheurtjescentrales' - Doel 3 en Tihange 2 - vroeger te sluiten, om de veiligheid te verzekeren.

"Ons uitgangspunt blijft 2025", zegt Leen Dierick. "Als we eerder kunnen sluiten is dat goed, maar als het echt niet anders kan is het bespreekbaar om een centrale langer open te houden."

Alles staat of valt met de alternatieven, benadrukt CD&V. "Natuurlijk moeten we volop inzetten op hernieuwbare energie, maar 2025 gaat er heel snel zijn. Als we nog gascentrales moeten bijbouwen, om bijvoorbeeld windstille periodes op te vangen, wordt dat moeilijk."

De partij dringt er nogmaals bij minister Marie Christine Marghem op aan om snel een energiepact op te stellen. "Want we moeten nu dringend alles becijferen en in wetten gieten."

bron: Belga