Kemmerich gaat zich terugtrekken als minister-president

Kemmerich gaat zich terugtrekken als minister-president

Thomas Kemmerich, de nieuwe minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen, is een dag na zijn omstreden verkiezing bereid om alweer een stap opzij te zetten. Dat heeft zijn partij FDP vandaag bekendgemaakt. De liberale FDP-fractie zegt bereid te zijn om een motie in te dienen voor de ontbinding van het regionale parlement. Op die manier wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe verkiezingen.

"Thomas L. Kemmerich wil op die manier de smet van de AfD-steun wegnemen, die er op het ambt van zijn minister-presidentschap kleeft", staat in een mededeling van de regionale partijafdeling.

Thomas Kemmerich werd gisteren verrassend verkozen tot minister-president van de deelstaat Thüringen. Zijn aanduiding doet heel wat stof opwaaien, omdat hij de eerste regeringsleider in Duitsland is die zich laat verkiezen met stemmen van de extreemrechtse AfD. Ook verschillende CDU-verkozenen hebben hem gesteund.

Gisteravond werd op verschillende plaatsen in Duitsland gemanifesteerd tegen de manier waarop Kemmerich verkozen werd. Ook politiek leidde de zaak tot ophef. De christendemocratische partij CDU had gisteren al opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Vandaag had bondskanselier Merkel de aanduiding van een minister-president met extreemrechtse steun "onvergeeflijk" genoemd.

bron: Belga