KBVB en Sun Reizen veroordeeld tot boetes van 3.000 euro in dossier Devillage-camping

KBVB en Sun Reizen veroordeeld tot boetes van 3.000 euro in dossier Devillage-camping

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) en Sun Reizen veroordeeld tot boetes van 3.000 euro in het dossier over de Devillage, de camping met Belgische supporters in Brazilië tijdens het WK voetbal 2014. Volgens de rechtbank hadden de KBVB en Sun Reizen zich lichtzinnig en onvoorzichtig gedragen bij de organisatie van de camping. De vennootschap Oranjecamping werd vrijgesproken omdat het niet als reisorganisator kon beschouwd worden. In de informatie die de KBVB op voorhand over de camping had verspreid, werd die voorgesteld als een luxe-camping, met accomodaties en eten van de hoogste kwaliteit maar volgens de rechtbank voldeed de Devillage-camping nog niet eens aan de vereisten van een doorsnee camping. Het ging daarbij volgens de rechtbank ook niet om zomaar enkele kleine haperingen die op enkele dagen tijd konden opgelost worden, zoals de KBVB en Sun Reizen beweerden. Ook dat de problemen zouden te wijten geweest zijn aan een tropische storm, dronken supporters, of het amateurisme van de Braziliaanse overheid, achtte de rechter niet bewezen.

De rechtbank stelde in tegendeel vast dat noch de KBVB, noch Sun Reizen de nodige maatregelen hadden genomen om de kwaliteit van de aangeboden reis te garanderen en de hele zaak te weinig hadden opgevolgd. Dat getuigde van amateurisme en lichtzinnigheid in hoofde van de KBVB, aldus de rechtbank, terwijl Sun als reisorganisator dan weer verondersteld werd over de nodige ervaring en know-how te beschikken om één en ander wel in goede banen te leiden.

De KBVB en Sun Reizen moeten drie supporters al een schadevergoeding van ongeveer 12.000 euro terwijl de beslissing over de schadevergoeding voor de 205 supporters die door Test-Aankoop vertegenwoordigd werden, nog in beraad wordt gehouden.

bron: Belga