Kazachgate - De Decker vertrouwt "zijn meerwaarde" toe aan speurders

De Franstalige openbare omroep RTBF heeft op haar website nieuwe documenten met betrekking tot Kazachgate gepubliceerd. Daarin legt voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker de speurders uit welke "meerwaarde" hij bij het parket-generaal heeft betekend in de affaire rond de omstreden Belgisch-Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev. In zijn verklaring aan de Brusselse speurders op 23 juli 2015 ontkent De Decker dat hij de afkoopwet - de verruimde minnelijke schikking - heeft aangestoken. Maar "ik denk dat ik een meerwaarde bracht in het dossier omdat ik als eerste dacht aan een minnelijke schikking, wat volgens de wet toen niet mogelijk was", zo geeft hij aan, en "ik heb het verband tussen het dossier-Chodiev en het dossier-Tractebel opgeworpen".

De Decker voegde toe dat "de echte meerwaarde ook is dat men op het niveau van het parket-generaal het belang van het dossier heeft afgeleid uit het feit dat een belangrijk persoon in het land zich mengt als advocaat".

De RTBF zet dit stuk uit het dossier naast de eerder bekend geraakte getuigenissen uit het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck, die stellen dat De Decker zich presenteerde als "een advocaat van het Elysée" ten voordele van "een luchtvaartdeal tussen Kazachstan en Frankrijk".

Het onderzoek in Parijs en Brussel probeert vast te stellen of bepaalde invloeden zijn aangewend om de afkoopwet versneld door het parlement te jagen. Van die verruimde minnelijke schikking kon Chodiev profiteren. Achterliggend zou druk vanuit het Elysée hebben gespeeld om een Franse deal met Kazachstan niet mis te lopen. In de Kamer is naar aanleiding van de affaire een parlementaire onderzoekscommissie opgericht.

bron: Belga