Katten zijn mogelijk toch vatbaar voor coronavirus

Katten zijn mogelijk toch vatbaar voor coronavirus

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij onderzoekers een handvol katten en fretten via de neus infecteren. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.

Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al is het virus bij twee honden in Hongkong waargenomen.

De zeer kleinschalige onderzoeken waren het werk van het State Key Laboratory of Veterinary Biotechnology en het National High Containment Laboratory for Animal Diseases Control and Prevention in het Chinese Harbin.

Houd katten met griep binnen

Zeker jonge katten zouden gevoelig kunnen zijn, aldus Broens. Informatie over dieren en corona op de site van de faculteit, maar ook op die van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu RIVM en de Voedsel en Warenautoriteit NVWA, ondergaat volgens Broens zo snel mogelijk een aanpassing. Daar was nog steeds te lezen dat er geen aanwijzingen waren voor de vatbaarheid en besmettelijkheid van de dieren. Het advies zal luiden katten met griepachtige verschijnselen binnen te houden, zodat ze niet het virus aan hun soortgenoten kunnen overdragen. Voor verkouden honden wordt geadviseerd ze slechts kort uit te laten.

Afgelopen nacht werd bekend dat er een tweede kat het virus had opgelopen, nu in Hongkong. De eerste poes met het virus werd in België gemeld.

Meest gelezen
 1. camillethumb2

  Camille Dhont overladen met complimenten op bikinifoto: «Hoe mooi kan je zijn?!»

 2. adriaanthumb

  Ex van Adriaan Van den Hoof reageert op zijn excuses: «Ik ben geschrokken»

 3. margauxthumb

  Margaux uit ‘De Bachelor’ heeft de liefde gevonden: «Blij voor je!» (foto)

 4. pexels-castorly-stock-3682271 (2)

  Slapen met bh aan: een zegen of een zonde?

 5. weervrouwthumb

  Weervrouw valt flauw tijdens live-uitzending: «Het gaat goed met me» (video)