Katten hebben wél gezichtsexpressie

Katten hebben wél gezichtsexpressie

In tegenstelling tot honden zijn katten vaak eigenwijs en vertonen ze een typisch je m'en foutisme. Als ze toch lief komen flemen, willen ze eigenlijk hun buikje vol eten. En het merendeel van de tijd begrijpen mensen vaak niet wat de dieren nu eigenlijk willen vertellen. Om daar verandering in te brengen, hebben onderzoekers van de University of Lincoln de gezichtsuitdrukkingen van 29 katten onderzocht.

Relaxed, bang of gefrustreerd

In het wetenschappelijke vakblad Behavioural Processes schrijven de academici dat katten drie emoties kennen: ofwel zijn ze relaxed, ofwel bang, ofwel gefrustreerd. Het is geen verrassing, maar als een kat boos is, staan de oren vaak naar achteren, begint ie te blazen of te grommen. Maar ook als de viervoeter aan de neus likt, of het onderste kaakbeen doet vallen en een grimas trekt, is het oppassen geblazen.

Pluizige haarbollen die naar links staren, zijn vaak angstig. En ook als ze enthousiast beginnen knipperen, is de kans groot dat ze bang zijn. Maar soms knipperen ze ook traag en loom, wat dan weer een teken is van genegenheid en vertrouwen. Als de dieren hun kop schuin houden en naar rechts kijken, mag je ervan uitgaan dat ze ontspannen zijn.

https://giphy.com/embed/1KoN1DMBnCMWk