Katrien Callewaert zorgt ervoor dat iedereen veilig werkt

Katrien Callewaert zorgt ervoor dat iedereen veilig werkt

Katrien Callewaert is preventieadviseur arbeidsveiligheid bij de stad Antwerpen. Zij werkt mee aan veilige werkomstandigheden voor iedereen. Dit is haar verslag van maandag.

8.41 uur - Tweedegraads brandwonden

“Ik krijg telefoon: of ik snel kan komen. Een polyvalent vakman liep tweedegraads brandwonden op aan zijn arm toen hij een industrieel koffiezettoestel reinigde. Ik vertrek onmiddellijk.”

8.52 uur - Ambulance vertrekt net

“De ambulance draait net de hoek om. Het slachtoffer kan ik nu geen vragen stellen. Om te achterhalen wat er is gebeurd, interview ik getuigen. Zijn leidinggevende vertelt me dat het slachtoffer geen opleiding volgde om het toestel te reinigen. Daarna onderzoek ik of er technisch iets mis is met het apparaat.”

11.22 uur - De vraag na een arbeidsongeval

“Hoe vermijden we in de toekomst een dergelijk arbeidsongeval? Dat is de vraag. Een opleiding is essentieel, beschermende kledij misschien ook. Of stellen we de Gemeenschappelijke Aankoopcentrale voor om een toestel te zoeken waarbij dit soort ongevallen niet mogelijk is? Ik noteer het in het verslag.”

14.43 uur - Contact met het slachtoffer

“De leidinggevende mailt me dat het slachtoffer het ziekenhuis heeft verlaten. Ik bel het slachtoffer om te horen hoe het met hem gaat. Gelukkig is het minder erg dan het op het eerste gezicht leek. Volgende week gaat hij opnieuw aan de slag. Dan ga ik langs om het ongeval te reconstrueren.”

Wil jij ook aan de slag als consulent veiligheid? Dan heb je een diploma preventieadviseur arbeidsveiligheid niveau II of ben je bereid om het te halen. Je leert er onder andere veel over techniek. Maar je kan, zoals in dit geval, een beroep doen op een van je twintig collega's van de Gemeenschappelijke Preventiedienst. Die hebben elk hun eigen specialiteit.

Surf naar www.antwerpen.be/jobs