Katoen Natie wil fors uitbreiden in Montevideo

Katoen Natie wil fors uitbreiden in Montevideo

De Antwerpse logistieke groep Katoen Natie wil zijn containerterminal in de haven van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo fors uitbreiden. Het bedrijf onderhandelt met de lokale autoriteiten over een verlenging van de concessie van zijn terminal Cuenca del Plata om dat mogelijk te maken. De terminal in Uruguay is een succesverhaal voor Katoen Natie. Het begon in 1996 met projecten met lokale ondernemers in Montevideo. Toen er in 2001 een privatisering werd doorgevoerd, kreeg Katoen Natie een concessie voor een containerterminal. Zes jaar geleden stapte het bedrijf vervolgens met een lokaal familiebedrijf in een nieuw logistiek bedrijventerrein vlakbij, waar vandaag al een zesde magazijn is ingehuldigd. Terminalvoorzitter Karl Huts, zoon van topman Fernand, noemde het "een blitzkrieg".

"Belgen en Uruguayanen hebben heel wat gelijkenissen", legde Huts uit. "Het zijn harde werkers en ze zijn niet corrupt." Net daarom koos Katoen Natie ervoor om zwaar te investeren in Uruguay en niet in het veel grotere buurland Argentinië. "Argentinië is mijn favoriete vakantieland, maar op zakelijk gebied zijn we daar al door het oog van de naald gekropen. Een project was in kannen en kruiken, maar toen kwam de corruptie. Een week voor de start zijn we uit het project gestapt."

In Uruguay loopt alles wel gesmeerd. "We hebben hier intussen al 400 miljoen dollar geïnvesteerd. Dat levert duizend rechtstreekse jobs op en nog een hele hoop onrechtstreekse job", aldus Huts. Het succes is ook te danken aan de uitstekende ligging van Montevideo. "De stad ligt aan de ingang van de Rio de la Plata, die helemaal tot in Bolivië loopt. Schepen kunnen diep in het continent varen." Volgens Huts is de terminal bovendien de snelste van Zuid-Amerika.

Katoen Natie is zo tevreden dat het nog wil uitbreiden in Montevideo. "Nu heeft de terminal een capaciteit van 1,2 miljoen teu (containers van 20 voet lang, red.) per jaar. We willen dat uitbreiden naar 2,2 miljoen", zegt general manager Gerolf Annemans, zoon van de politicus. "Probleem is dat onze concessie maar 13 jaar meer loopt. Dat is te kort om de investering te doen. Daarom zijn we in gesprek met de overheid om de concessie met 10 jaar te verlengen. Dan kan het wel."

Maar vandaag was er dus al de inhuldiging van een nieuw magazijn op het bedrijventerrein Polo Oeste, op tien kilometer van de haventerminal. Prinses Astrid en ministers Didier Reynders en Philippe Muyters, in Uruguay voor een economische missie, knipten samen met Karl Huts officieel het lintje. Als afsluiter had Katoen Natie een traditionele Uruguayaanse dans- en trommelshow met rondborstige danseressen geregeld voor het gezelschap.

bron: Belga