Kate Winslet: "Al van bij de repetities was het ongelofelijk"

Kate Winslet hoeven we allang niet meer voor te stellen. Sinds haar fameuze rol in een heel bekende film over een boot die zinkt, legde ze een bijna vlekkeloos parcours af (‘Quills', ‘The Reader', ‘Eternal Sunshine'…) en groeide ze uit tot een van de meest bekroonde en bestbetaalde actrices in Hollywood. Geen wonder dus, dat haar rol – en harde werk - als assistente van de Apple-oprichter in het sterke ‘Steve Jobs' van Danny Boyle haar een Golden Globe opleverde… en een zoveelste Oscar-nominatie voor beste actrice.
door
Heleen
Leestijd 4 min.

Waarom wou je deze rol absoluut spelen?

Kate Winslet: “Wie wil zo'n rol nu niet spelen? Het was een droomopdracht, want het was moeilijk en dus heel stimulerend. Bovendien was het scenario top! De dialogen van Aaron Sorkin, de regie van Danny Boyle, Michael Fassbender in de hoofdrol... Het onderwerp van de film kon me gestolen worden, ik wou gewoon op dezelfde set staan als die mensen! Al van bij de repetities was het ongelofelijk. Het is één van de beste momenten uit mijn carrière.”

Je lijkt helemaal niet op Joanna. Was het moeilijk om Danny Boyle te overtuigen?

“Toen we elkaar ontmoetten, zei ik rechtuit: Luister, ik weet dat ik helemaal niet op haar lijk, maar ik leek ook niet op Hanna Schmitz (haar rol in ‘The Reader', waarvoor ze een Oscar won). Ik legde hem uit dat het belangrijkste voor mij was dat ik wou verdwijnen achter deze rol. Acteren is de ultieme trucage. Je overtuigt de kijkers dat je echt iemand anders bent. Da's mijn job!”

Hoe ging je ontmoeting met de echte Joanna?

“Het was fascinerend om haar te horen vertellen. Ik denk dat Steve voor Joanna de stem van de rede was. Hij was een vriend en ze zag hem als een mens, geen oorlogsmachine. Ik vroeg haar of ze weleens bang voor hem was, en ze zei: ‘Helemaal niet. Ik weet niet vanwaar dat komt. Hij was moeilijk, ja, maar niet afschrikwekkend'. Ik denk ook niet dat ik zou geïntimideerd zijn door iemand als Jobs. Je moet sterk in je schoenen staan om te werken met iemand als hij, maar hij was vooral een fantastische kerel. Ze heeft me ontroerende dingen over hem verteld.”

Was het belangrijk om het accent van Joanna perfect onder de knie te krijgen?

Ja! Maar ook best moeilijk, want ze is geboren in Polen, groeide op in Armenië en haar ouders spraken Russisch. Als tiener kwam ze helemaal alleen aan in de Verenigde Staten. Haar accent is dus een mix van Russisch, Pools, Armeens en Amerikaanse intonaties. Ik werd er gek van! Ik werkte samen met een coach, en telkens ik het gevoel had dat het niet zou lukken, begon ik te springen en te vloeken.” (lacht)

Weet je wat Joanna vond van de film?

“Ze heeft me een mail gestuurd om te zeggen dat ze hem heel goed vond. Op het einde zei ze nog: ‘Zeg tegen Michael Fassbender dat het geweldig was om een glimp van de echte Steve en van zijn warmte te zien'. Dat vond ik heel cool.”

Aanvankelijk was de familie Jobs tegen de film. Wat vond je daarvan? In films die gebaseerd zijn op echte feiten is het altijd moeilijk om waarheid van fictie te onderscheiden...

“Ik heb veel interviews gedaan met Aaron Sorkin en journalisten stelden hem altijd diezelfde vraag. Zijn antwoord was: ‘Voor ik wist wat ik wou doen, wist ik wat ik niet wou doen: een biopic'. Deze film is losjes geïnspireerd op de biografie die Walter Isaacson schreef, op vraag van Steve Jobs zelf en van zijn vrouw Laurene. Ik snap wel dat zij het moeilijk had met sommige dingen in het boek. Ik zou het ook niet leuk vinden als iemand over mijn familie schreef zonder dat ik daar iets in te zeggen had. Maar ze heeft de film niet gezien, en zal dat waarschijnlijk ook nooit doen. Niemand die haar ertoe verplicht. Aaron heeft vaak gezegd dat hij veel verzonnen heeft. Zo heeft Joanna maar vijf jaar gewerkt voor Steve, geen veertien zoals in de film. En John Scully (CEO van Apple) en Steve hebben elkaar nooit meer gezien, nadat Steve ontslagen werd bij Apple. Aaron heeft die verzoeningsscène uitgevonden. Bijna als een cadeau voor John Scully, want zijn personage zegt dingen die hij zelf misschien nog aan Steve had willen zeggen. De film is dus gebaseerd op echte feiten, maar er zit ook pure fictie in.”

Heb jij een Mac?

“Nee, ik heb nooit een computer gehad. Niet nodig. Maar ik heb wel een iPhone!”

Elli Mastorou

@cafesoluble