Kasteelmoord - Pleidooien dinsdag van start

Bijna een jaar na de inleidingszitting gaan de pleidooien in de zaak van de kasteelmoord dinsdag van start. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) moeten zich voor de correctionele rechtbank van Brugge verantwoorden voor de moord op Stijn Saelens. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden zijn bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten ook aangetroffen vlak bij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Deze laatste werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Door een recent arrest van het Grondwettelijk Hof moeten alle moordzaken opnieuw voor het hof van assisen behandeld worden. De verdediging had erg aangedrongen op een assisenproces en zal wellicht de bevoegdheid van de correctionele rechtbank in vraag stellen. Over de maximumstraf, 20 of 30 jaar cel, bestaat ook nog heel wat discussie.

Het proces over de kasteelmoord ging op 9 maart 2017 van start met een inleidende zitting. In mei en juni kwamen negen getuigen aan het woord. Na een afgewezen wrakingsverzoek kunnen de pleidooien dinsdag met enkele maanden vertraging van start gaan.

bron: Belga