"Karl Lagerfeld was een creatief genie"

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft Karl Lagerfeld, die dinsdag overleed, als een buitengewoon kunstenaar geëerd. "Karl Lagerfeld was Parijs (...)", zo reageerde Hidalgo in de Franse hoofdstad. "Karl Lagerfeld was een genie", schreef de socialiste verder. De modeontwerper gaf voor haar blijk van geduld en voortreffelijkheid bij Chanel, waar hij in 1983 creatief directeur werd. Ook de CEO van het Franse luxegoederenbedrijf LVMH noemde Lagerfeld een "genie". "Met het heengaan van Karl Lagerfeld verliezen we een creatief genie dat van Parijs de modehoofdstad van de wereld hielp maken en van Fendi een van de meest innovatieve modehuizen", aldus Bernard Arnault. "We zijn hem veel verschuldigd: zijn smaak en talent waren de meest uitzonderlijke die ik ooit gekend heb", zei Arnault, wiens bedrijf eigenaar is van Fendi, waarvoor Lagerfeld mode in bont en leder ontwierp. Arnault bracht hulde aan zijn "immense verbeelding", "zijn capaciteit om voor elk seizoen nieuwe trends te bedenken" en zijn "unieke gevatheid en welbespraaktheid".

De eigenaar van Chanel, Alain Wertheimer, zei dat hij niet alleen een vriend verloor maar ook een buitengewoon creatief brein, aan wie hij in het begin van de jaren 80 carte blanche gaf om het merk opnieuw uit te vinden.

De Franse pers noemde Lagerfeld vanwege zijn onvermoeibare creativiteit ook de "koning van de mateloosheid" of "Karl de Grote", een zinspeling op Karel de Grote, die het Frankische Rijk in de middeleeuwen tot een grootmacht liet uitgroeien.

Voor de Duitse couturier Harald Glööckler is met Lagerfeld eens te meer een stuk haute couture gestorven.

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy twitterde dat het leven van Karl Lagerfeld volledig in het teken van werk stond en dat hij de uitmuntendheid en elegantie "à la française" belichaamde. "Merci Karl Lagerfeld", voegde Sarkozy eraan toe.

bron: Belga