Karine Lalieux wil ceo en vakbonden naar parlement uitnodigen

De voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur, Karine Lalieux (PS), wil Proximus-topvrouw Dominique Leroy en de vakbonden zo snel mogelijk uitnodigen voor een debat over de toestand binnen het bedrijf. "Alle vragen moeten worden aangesneden", meldt Lalieux vandaag op twitter. Ook Ecolo-Groen vraagt uitleg in het parlement. Bij Proximus staan volgens de socialistische vakbond tot 2.000 banen op de helling in het kader van een herstructurering. Leroy wordt vandaag verwacht bij premier Charles Michel en minister van Telecom Philippe De Backer om tekst en uitleg te geven. De handel in het aandeel Proximus wordt vandaag alvast niet opgestart op de beurs van Brussel, in afwachting van een persbericht.

"Zo'n massale herstructurering is voor een winstgevend overheidsbedrijf totaal onbegrijpelijk", zegt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Een hoorzitting zou het parlement bovendien de kans bieden de ceo te vragen naar een mogelijke link tussen de komst van een vierde operator en het 5G-netwerk, en de herstructurering die op tafel ligt, vindt Van Hecke. "Het is essentieel dat we de impact kunnen inschatten op de werkgelegenheid en de investeringen in de sector."

Ook het extreemlinkse PVDA noemt het plan onaanvaardbaar. "De digitalisering moet ervoor zorgen dat het werk lichter wordt, niet dat 2.000 mensen hun werk kwijt raken", zegt Kamerlid Raoul Hedebouw. Hij wijst ook op de winst die het bedrijf de afgelopen jaren heeft geboekt en op het loon van de topvrouw. "Daar moet je het geld gaan zoeken."

bron: Belga