Kardinaal De Kesel vraagt internationale bemiddeling in Democratische Republiek Congo

Kardinaal De Kesel vraagt internationale bemiddeling in Democratische Republiek Congo

Kardinaal Jozef De Kesel vraagt vandaag om internationale bemiddeling voor de politieke crisis in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat laat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel weten in een persbericht. De kardinaal "is erg bekommerd om de zeer gespannen situatie in Congo", luidt het. De onrust in DRC kwam er nadat de datum voor de nieuwe presidentsverkiezingen steeds opnieuw werd uitgesteld, en dat terwijl het mandaat van huidig president Joseph Kabila afliep in december 2016. Kabila mag zich volgens de Congolese grondwet niet opnieuw kandidaat stellen. De vertraging heeft in het land gewelddadige protesten uitgelokt. Maandag had de Katholieke Kerk in Congo Kabila opgeroepen publiekelijk afstand te doen van een bijkomende ambtstermijn als staatshoofd.

In een brief gericht aan zijn confrater Marcel Utembi Tapa, voorzitter van de Congolese bisschoppenconferentie en aartsbisschop van Kisangani, sprak kardinaal De Kesel recentelijk namens zijn Belgische collega's zijn bewondering uit voor de inzet van de Congolese bisschoppen voor hun land en kerk. "Zij zetten alles op alles om uit de impasse te geraken en lopen daarbij ook persoonlijk grote risico's."

De kardinaal roept ons land, de Europese Unie en heel de internationale gemeenschap dan ook op tot steun en solidariteit voor gerechtigheid en vrede in Congo en vraagt internationale bemiddeling om uit de impasse te raken.

De VN-Veiligheidsraad maande Congo gisteren nog aan zich te houden aan de geplande verkiezingsdatum van 23 december.

bron: Belga