Kappers en schoonheidsspecialisten eisen duidelijkheid: "Klaar om te heropenen"

Kappers en schoonheidsspecialisten eisen duidelijkheid: "Klaar om te heropenen"

Eind november zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat versoepelingen er pas zouden komen eens het aantal nieuwe besmettingen onder de 800 per dag komt en het aantal ziekenhuisopnames drie weken lang onder 75 per dag ligt. Momenteel komen de cijfers nog steeds niet in de buurt daarvan: Sciensano meldde donderdag nog gemiddeld 1.973 bijkomende gevallen per dag. Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames ligt op gemiddeld 123. De aantallen zijn wel in dalende lijn.

"Kunnen veilig heropenen"

Kappersfederatie Febelhair en de Belgische Beauty Federatie (BBF), die schoonheidsspecialisten vertegenwoordigt, zeggen dat die grens voor versoepelingen "veel te streng" is. "Onder leiding van GEMS (Groep van Experts voor de Managementstrategie van COVID-19, red.) worden onze niet-medische contactberoepen momenteel voorbereid voor een veilige heropstart", zegt Mario Blokken van de BBF. "Op zeer korte termijn zullen we klaar zijn om veiliger dan ooit weer te kunnen heropenen."

Btw-verlaging

Daarom willen ze morgen duidelijkheid krijgen. Mocht er toch geen heropening op korte termijn mogelijk zijn, dan zijn er extra steunmaatregelen nodig, benadrukken beide sectororganisaties. Van de Vlaamse regering verwachten ze "een fikse korting" op de onroerende voorheffing. Federaal willen ze net zoals de horeca gedurende een jaar een btw-verlaging tot 6 procent.