Kankerverwekkende stof in fopspenen en condooms

Kankerverwekkende stof in fopspenen en condooms

MTB is niet gevaarlijk voor mensen die de producten dagelijks gebruiken, maar wel voor werknemers die er elke dag mee bezig zijn. Arbeiders die werken in de chemische en rubberindustrie lopen volgens experts wel een groot risico.

MTB staat voor '2-mercaptobenzothiazol'. Het is een stof die gebruikt wordt bij rubberproductie en zit in onder meer autobanden, badmutsen, condooms, elastiekjes, huishoudhandschoenen, zwembrillen, luchtbedden en fles- en fopspenen.

Tijdens een bijeenkomst van de WHO in Lyon hebben 24 gezondheidsexperts besloten dat er voldoende bewijs is gevonden om MTB toe te voegen aan de lijst met kankerverwekkende stoffen. Zo heeft de universiteit van Birmingham in een studie bij fabrieksarbeiders in Wales een verband gevonden tussen de blootstelling aan MTB en blaaskanker, darmkanker en een bepaald type van bloedkanker. Door de aanwezigheid van andere stoffen in de fabriek kan MTB echter niet als enige oorzaak van de kanker worden beschouwd.

Volgens de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie is MTB even kankerverwekkend als bijvoorbeeld rood vlees. Dat is maar één niveau lager dan sigarettenrook en asbest, waarvan we zeker weten dat ze kanker veroorzaken.

Foto Pixabay