"Kandidaat met migratieachtergrond staat minder vaak op 'goede' plaats"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Minderhedenforum stelt aan de kaak dat mensen met een migratieachtergrond "wel op de kieslijsten staan, maar minder vaak terechtkomen op de (schaarse) 'goede' plaatsen". De organisatie doet dit naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Gent. Uit dat onderzoek blijkt dat het aantal kandidaten met een migratieachtergrond flink is gestegen in vergelijking met de gemeenteraads­verkiezingen van 2012 en 2006. Desondanks blijven mensen met een migratieachtergrond tot op vandaag ondervertegenwoordigd in de politiek.

Meer diversiteit op de kieslijsten moet ook leiden tot meer diversiteit binnen de stads- en gemeentebesturen, zegt het Minderhedenforum vrijdag in een reactie. "Personen met een migratieachtergrond staan wel op de kieslijsten, maar komen minder vaak terecht op de (schaarse) 'goede' plaatsen. De kans op een gelijke vertegenwoordiging in de stads- en gemeentebesturen, keldert daar serieus mee", zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

Die voegt daar aan toe dat mensen met een migratieachtergrond niet enkel mogen geïnstrumentaliseerd worden tot stemmenkanonnen, om nadien geen effectieve plaats te bemachtigen. "Wie veel stemmen haalt, moet ook effectief een mandaat kunnen opnemen."

"We moedigen alle politici aan, ongeacht hun etnische afkomst, om netwerken uit te bouwen met personen met een migratieachtergrond om antidiscriminatie, gelijke kansen en diversiteit op de agenda te zetten. Want verzuchtingen van kiezers uit etnisch-culturele minderheden ernstig nemen is een verantwoordelijkheid van alle politici", besluit het Minderhedenforum.

bron: Belga