Kan voedsel drift naar seks verhogen?

Slecht nieuws voor de romantici die gisteren chocolade, oesters of zeewier op de menu hebben gezet voor valentijn. Volgens experten werken de ingrediënten niet lustopwekkend. Wel zou er een placebo-effect optreden. Het positieve gevoel zit dus enkel tussen je oren.
door
Liza
Leestijd 1 min.

Er werd al veel onderzoek gedaan naar afrodisiaca. Stuk voor stuk moeten ze dergelijke claims afwijzen wegens gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Wat wel een verklaring zou kunnen zijn voor een verhoogde drift naar seks is het placebo-effect. Het effect impliceert dat er een positieve kracht optreedt bij het toedienen van een niet-werkzame stof. Hoewel veel mensen sceptisch zijn tegenover medisch onverklaarbare effecten, kan het toch een sterke invloed hebben. Dit is te wijten aan de kracht van ons brein.

Grote hoeveelheden

Het is niet gelogen dat in sommige voedingsmiddelen lustopwekkende stoffen zitten. Het minder goede nieuws is dat je een enorme hoeveelheid naar binnen moet spelen alvorens je iets zal voelen. Cacao bevat bijvoorbeeld alkaloïden, die een euforisch en opkikkend effect hebben. Je zou echter meerdere kilo's chocolade moeten verorberen om effect te kunnen voelen. De kans dat je ziek wordt van die overdosis achten wij groter dan dat je opgewonden raakt, maar je kan altijd een poging wagen.