Kan je op oudere leeftijd nog een hypothecaire lening afsluiten?

Heel wat mensen willen op oudere leeftijd nog een laatste vastgoeddroom realiseren. Ze willen misschien dichter bij hun familie gaan wonen, verhuizen naar een kleinere woning of voor een slimme investering voor hun (klein)kinderen zorgen. Toch blijkt het afsluiten van een hypothecaire lening om hun vastgoed te financieren een van de grootste uitdagingen voor senioren. Want kan je op oudere leeftijd eigenlijk wel nog lenen voor je woning?

door
Online redactie
Leestijd 4 min.

Hoe kan je de aankoop van je woning financieren?

Als je op oudere leeftijd nog vastgoed wilt kopen, heb je verschillende opties wat betreft financiering. Wil je bijvoorbeeld verhuizen naar een kleinere woning en ben je daarbij van plan om je huidige woning te verkopen? Dan kan je met de opbrengst ervan je nieuwe huis of appartement betalen. Als dat bedrag onvoldoende is, zal je natuurlijk nog een deel moeten lenen. Je zal waarschijnlijk ook een woonkrediet moeten afsluiten als je nog geen eigen vastgoed bezit, tenzij je na al die jaren al een stevige spaarboek hebt opgebouwd. Ook als je gewoon van plan bent om te investeren in een tweede woning, kan je een hypothecaire lening aangaan.

Waarom zou je op oudere leeftijd nog een hypothecaire lening afsluiten?

Tenzij je al jouw spaarcenten in bakstenen kan omzetten, zal je dus een hypothecair krediet moeten afsluiten om je nieuwe woonst te kopen. Lenen op oudere leeftijd is ook niet noodzakelijk iets negatief. Als je jouw nieuwe woning voor een groot deel met spaargeld of met de opbrengst van je oude woning kan financieren, moet je immers nog maar een klein bedrag lenen. Dat vergemakkelijkt het meteen om een woonkrediet te krijgen omdat er voor de bank dan een kleiner risico is dat je het geleende geld niet zou terugbetalen. Als je een hoge eigen inbreng hebt, is de kans dus groot dat je betere voorwaarden en een betere rentevoet voor je lening zal krijgen.

Ook als je van plan bent om te investeren in een tweede woning, is het verstandig om een hypothecaire lening af te sluiten. Ten eerste kan je voor een tweede woning immers nog altijd genieten van een woonbonus in tegenstelling tot bij een eerste woning. Het fiscaal voordeel gebeurt in het kader van langetermijnsparen waarbij de vermindering 30% van de kapitaalaflossingen bedraagt. Zo kan je maximaal van een fiscaal voordeel van 717 euro genieten. De betaalde interesten kan je ook afhouden van je kadastraal inkomen waardoor je minder belastingen moet betalen op je tweede woning.

Ten tweede kan je ook genieten van een hefboomeffect op het rendement als je leent voor jouw vastgoedinvestering. Je beperkt dan je eigen inbreng tot een minimum en sluit een hypothecaire lening met een lage rentevoet af (momenteel mogelijk door de lage rentestand). Dat betekent dat je zal lenen tegen interesten die lager liggen dan het rendement uit je investering waardoor er een positieve hefboom ontstaat. Met een geleend bedrag haal je zo een hoger rendement dan wanneer je veel eigen middelen in je investering zou stoppen.

Staat er een maximumleeftijd op het afsluiten van een woonkrediet?

Als je dus ook op oudere leeftijd nog wilt lenen om onroerend goed te kopen, is het goede nieuws dat er wettelijk gezien geen maximumleeftijd staat op het afsluiten van een hypothecaire leeftijd. In realiteit blijkt het afsluiten van een woonkrediet toch een struikelblok voor senioren. Elke kredietgever stelt namelijk voorwaarden en de meeste banken willen natuurlijk liever lenen aan bijvoorbeeld een jong koppel met een vast inkomen dan aan een ouder koppel met een pensioeninkomen. Een lening verstrekken aan een 65-plusser houdt ook een groter risico in voor een bank omdat de kans natuurlijk bestaat dat je overlijdt voor het geleende bedrag is terugbetaald.

Uiteraard zijn er nog andere criteria dan leeftijd waarmee banken rekening houden met het verstrekken van een woonlening. Zo moeten ze ook kijken naar je inkomen, uitgaven en eigen middelen.

Bij welke banken kan je nog een hypothecaire lening aangaan?

Lenen op oudere leeftijd zou dus in principe niet onmogelijk zijn. Toch zijn er wel kredietgevers die een leeftijdsgrens opleggen. Dat wil zeggen dat de laatste aflossing voor het woonkrediet die grens niet mag overschrijden. Enkele voorbeelden:

  • Demetris en AG Insurance: maximumleeftijd van 65 jaar
  • BNP Paribas Fortis: laatste aflossing op 67 jaar
  • Axa, Europabank en Crelan: leeftijdsgrens van 75 jaar
  • Argenta: maximale leeftijd van 77 jaar
  • ING: maximaal 85 jaar op het einde van de hypothecaire lening
  • KBC, bpost bank, Belfius: geen vaste leeftijdsgrens, elke aanvraag wordt afzonderlijk bekeken

 

Het is dus vooral afhankelijk van de profielen die de banken opleggen of je een hypothecaire lening op oudere lening kan afsluiten of niet.

Bron: TopCompare.be