Kamervoorzitter zal voortaan moeten inleveren

Kamervoorzitter zal voortaan moeten inleveren

In de nasleep van het schandaal rond de vergoedingen die Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) kreeg als bestuurslid bij Telenet werd de commissie Politieke Vernieuwing opgericht. Die moest zich onder andere buigen over de verloning van het ambt. Nu is er een compromis gevonden over wat een "symbolische" discussie bleek te zijn.

Makkelijk compromis gevonden

"Omdat de Kamervoorzitter de eerste burger van het land is, vinden we dat hij die symbolische 1 euro méér mag verdienen", zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de commissie aan de VRT. "Dat is trouwens gelijkaardig aan de regeling in het Vlaams Parlement."

Voor Bracke en zijn opvolgers betekent dat een kleiner getal op het loonbriefje. Momenteel verdient de Kamervoorzitter 305.000 euro per jaar. Premier Charles Michel (MR) krijgt 290.000 euro per jaar.

Het akkoord kwam vrij probleemloos tot stand. "We waren het er allemaal over eens dat het loon naar beneden moest, maar we wisten niet op welke manier", aldus Vermeulen. "Alles wat geldt voor ministers zou in de toekomst ook voor de Kamervoorzitter gelden. Dat betekent dat hij zeer terughoudend moet zijn om een aantal nevenactiviteiten op te nemen." Over een oplijsting van exacte regels daarover is de commissie het nog niet eens geraakt.