Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA

Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA. Zo melden de Kamerleden zelf in een mededeling. Ze nemen het niet dat de communautaire denktank Objectief V een partijorgaan wordt onder voorzitterschap van Sander Loones, de ondervoorzitter van de N-VA. Ze blijven wel als onafhankelijken zetelen in de Kamer, waar ze naar eigen zeggen in samenwerking met de Vlaamse Beweging het democratisch Vlaams-nationalisme een stem willen geven. Vuye en Wouters werden door het partijbestuur op non-actief gezet na een kritisch kranteninterview. Gisteren zaten ze gedurende vier uur samen met onder meer voorzitter Bart De Wever, maar het gesprek leverde geen resultaat op. Vandaag kregen de twee een voorstel tot vernieuwde samenwerking dat voor hen niet door de beugel kon. "Objectief V, ons eigen geesteskind waar we sinds januari hard voor hebben gewerkt, wordt een partijorgaan onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de N-VA (Sander Loones, red.). Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren. Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen".

Voor Veerle Wouters en Hendrik Vuye kan op manier geen draagvlak gecreëerd worden. Daarom nemen ze "met spijt in het hart" de moeilijke beslissing om uit de partij te stappen. Ze herinneren eraan dat Wouters van in het begin bij de N-VA is en dat Vuye sinds 2010 de communautaire expert van de partij is.

De twee kamerleden willen nu een nieuw kader creëren om hun projecten verder te zetten. "Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer", luidt het in de mededeling.

bron: Belga