Kamerdebat geschorst na opschudding rond document Internationaal Atoomagentschap

Kamerdebat geschorst na opschudding rond document Internationaal Atoomagentschap

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft vanavond tijdelijk het plenaire debat geschorst over de afspraken met Electrabel rond de levensduurverlenging van kerncentrales Doel 1 en 2. Aanleiding was een document van het Internationaal Atoomagentschap dat de groenen plots hadden bovengehaald. De kwestie zorgde voor een bits debat tussen meerderheid en oppositie, waarbij alle registers opengingen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo sprak van zeer fundamentele opmerkingen en verweet energieminister Marie-Christine Marghem dat ze het document had achtergehouden en daarover loog.

"Dit gaat over veiligheid, niet over de vraag of u voor of tegen kernenergie bent", zo deed sp.a-collega Karin Temmerman er een stevige schep bovenop. "Neem dit ernstig. Want als er morgen een ongeluk gebeurt, zal u uzelf niet meer in de spiegel kunnen kijken."

Een opmerking die bij de meerderheid in het verkeerde keelgat schoot. "Totale demagogie van de socialisten en de groenen", hekelde CD&V'er Eric Van Rompuy. "Ik neem het u kwalijk dat u de indruk wekt dat er een gevaar is voor een nucleaire ramp."

Ook N-VA-collega Bert Wollants verweet de oppositie alles op een hoopje te gooien. "Hier staat niet in dat de levensduurverlenging gevaarlijk is", onderstreepte hij. Bovendien, zo klonk unisono bij de meerderheid, bevat het document geen enkel nieuwe element. Alles staat volgens hen al in eerdere documenten van het FANC, de nucleaire waakhond. Het document in kwestie stelt zelfs dat Doel 1 en 2 in goede conditie zijn, besloot Van Rompuy.

Opdat iedereen het document zou kunnen lezen, besliste Kamervoorzitter Bracke uiteindelijk om een half uur te schorsen. Omstreeks 21 uur wordt het debat hervat.

bron: Belga