KAMER: N-VA blijft de grootste in Antwerpen, ook daar forse winst voor Vlaams Belang

KAMER: N-VA blijft de grootste in Antwerpen, ook daar forse winst voor Vlaams Belang

Met alle stemmen geteld blijft N-VA wat de federale verkiezingen betreft grootste partij in Antwerpen, ondanks een verlies van ruim 8 procentpunt. Ook hier is er forse winst voor Vlaams Belang. In de kieskring Antwerpen zijn alle stemmen intussen geteld. De Antwerpse kaart kleurt nog altijd voornamelijk geel: de N-VA van lijsttrekkers Bart De Wever (Vlaams) en Jan Jambon (federaal) verliest fors (-8,15 procentpunt), maar blijft de grootste met ruim 31,2 procent.

De winst is ook hier voor Vlaams Belang. De extreemrechtse partij scoort 18,8 procent in de provincie van voorzitter Tom Van Grieken en Filip Dewinter, en doet er zo 11,8 procentpunt bij. Ze wordt zo federaal de tweede partij in Antwerpen en steekt zo CD&V, Open Vld, Groen en sp.a voorbij.

Het verlies zit dan ook vooral bij de centrumpartijen, al kan Open Vld het nog beperken tot -0,60 procent. De liberalen komen zo op 9,64 procent terecht, en zijn daarmee slechts de vijfde partij in de provincie.

CD&V moet de tweede plaats aan Vlaams Belang laten en verliest 5 procentpunt. Ze haalt nog 11,07 procent en eindigt daarmee net boven Groen, dat 11 procent haalt en er iets meer dan 1 procentpunt bij doet.

Sp.a verliest ruim 3,5 procentpunt en komt op iets meer dan 8 procent terecht, de PVDA van lijsttrekker Peter Mertens doet er 3,13 procent bij en eindigt op 7,65 procent.

bron: Belga