Kamer maakt einde aan tampontaks

Kamer maakt einde aan tampontaks

De plenaire Kamer heeft vandaag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd dat het btw-tarief op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en menstruatiecups verlaagt van 21 naar 6 procent. Dezelfde ingreep voert de regering door voor defibrillatoren. De afschaffing van de taks op producten voor hygiënische bescherming zit al lang in de pipeline. Andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië, voerden al een verlaging door en ook Europees bestaat er een richtlijn die noodzakelijke goederen goedkoper en toegankelijker wil maken voor de consument.

Ook voor defibrillatoren komt er een btw-verlaging. Dat zijn toestellen waarmee je door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt opnieuw in het normale ritme kan brengen.

Beide btw-verlagingen maken deel uit van een ruimer wetsontwerp dat verschillende wijzigingen doorvoert in het btw-wetboek. Zo zullen eigenaars van recent opgerichte woningen voortaan enkel nog via een modelformulier de nodige gegevens moeten indienen bij de btw-administratie. Er moeten dus niet langer aangifte-kopieën verzonden worden van plannen en bestekken, facturen en andere bewijselementen.

De tekst voert ook een wettelijke basis in voor het reeds bestaande gunstregime waardoor er niet langer btw berekend wordt op het gratis weggeven van voedseloverschotten aan liefdadigheidsinstellingen.

bron: Belga