Kabila overweegt taksen op kobalt te vervijfvoudigen

Kabila overweegt taksen op kobalt te vervijfvoudigen

De Congolese president Joseph Kabila houdt de markten in spanning met een hervorming van de mijnwetgeving, waarbij overwogen wordt om de taks op kobalt te vervijfvoudigen. Kobalt is een zeldzaam metaal en een erg belangrijk onderdeel voor batterijen van elektrische wagens. Het wetsontwerp in kwestie rond de hervorming van de mijnwetgeving van 2002, ligt sinds eind januari ter goedkeuring op tafel bij de staatsleider, nadat het aangenomen werd door het parlement. De tekst omvat een heffing van 10 procent op "strategische metalen", die opgelijst moeten worden door de premier.

De mijnindustrie gaat ervan uit dat het gegeerde kobalt, waarvan Congo vorig jaar twee derde van de wereldwijde export leverde, deel zal uitmaken van de lijst. Kobalt en koper worden er momenteel belast aan 2 procent. De nieuwe wetgeving omvat ook een belasting van 50 procent op de superwinsten.

Volgens de Congolese grondwet heeft de president twee weken de tijd om een wet uit te vaardigen. Sinds eind januari houdt de spanning evenwel aan en is er geen nieuws.

Verwacht wordt dat de mijnsector een lobby-inspanning zonder voorgaande levert om te trachten de Congolese president op andere gedachten te brengen.

Jaarlijks voert Congo voor ongeveer 10 miljard dollar aan koper en kobalt uit. De productie van kobalt is er voornamelijk in handen van het Zwitserse Glencore (Mutanda mining) en de Chinese ondernemingen China Molybdenum (TFM) en CDM.

bron: Belga