Kaas verhoogt niet de kans op hartaanvallen of beroertes

Kaas verhoogt niet de kans op hartaanvallen of beroertes

Een analyse van 29 studies met bijna een miljoen deelnemers zegt dat verzadigde vetten, zoals o.a. in kaas, het risico op hart- en vaatziekten niet verhogen.

Dat kaas slecht voor je gezondheid zou zijn, is dus niet juist volgens de wetenschappers. Zij vonden geen verband tussen zuivelproducten en een hogere kans op hartaanvallen en beroertes.

Zelfs volle kaas, melk en yoghurt, die mensen vaak vermijden door het hoge gehalte aan verzadigde vetten, verhoogt niet je risico op overlijden of ernstige hartklachten. De onderzoekers concludeerden dat zuivelproducten een neutrale impact hebben op onze gezondheid.

Het onderzoek analyseerde de resultaten van 29 studies die de afgelopen 35 jaar zijn uitgevoerd, de bjihorende informatie over de gezondheid en het dieet van 938.465 deelnemers. "Er is in de afgelopen vijf tot tien jaar veel gepubliceerd over hoe verzadigde vetten het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hoewel dat algemeen voor waar aangenomen wordt, blijkt uit ons onderzoek dat dat fout is”, zegt wetenschapper Ian Givens van de University of Reading in Engeland.