Justitieminister VS-staat Washington vraagt intrekking inreisverbod

Minister van Justitie Bob Ferguson van de noordwestelijke Amerikaanse staat Washington heeft een klacht ingediend bij het gerecht om de onmiddellijke intrekking van de toepassing van het controversiële inreisverbod te verkrijgen. De Democratische bewindsman zegt dat het door de Republikeinse president Donald Trump ingestelde inreisverbod voor onderdanen uit zeven moslimlanden gezinnen in zijn staat heeft gescheiden, dat het zijn economie schaadt en zijn "soeverein belang om een welkome plaats voor immigranten en vluchtelingen te zijn ondermijnt".

Een districtsrechtbank is gevraagd sleutelelementen uit het decreet ongrondwettelijk te verklaren en de implementatie ervan meteen te laten stoppen.

"Niemand staat boven de wet, zelfs de president niet", zei Ferguson op een persconferentie. "En in de rechtszaal is het niet altijd hij die het luidst roept die het haalt. Het is de Grondwet."

De nooit geziene klacht spitst zich niet alleen op het staatshoofd toe, maar ook hoge ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

bron: Belga