Justitie kan facturen opnieuw niet betalen

Justitie kan facturen opnieuw niet betalen

Justitie kreeg nog maar net meer dan 140 miljoen euro om haar achterstallige facturen te betalen, of de achterstallen lopen alweer op. In een rapport over de begroting waarschuwt het Rekenhof dat justitie aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar de achterstallen uit 2015 alweer raamde op 33,6 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd vandaag. Voor de openstaande facturen die dateerden van 2011 tot en met 2014 kreeg minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een eenmalig bedrag van ruim 101 miljoen euro. In juni vorig jaar volgde een nieuwe raming van de achterstallen die uitkwam op 146 miljoen euro, waardoor er nog meer geld naartoe ging om alles aan te zuiveren.

Maar nu gapen er alweer nieuwe miljoenenputten, zegt het Rekenhof. De 33,6 miljoen euro waarvan sprake bestaat vooral uit kosten voor de werking van het gerecht (16,4 miljoen euro) en de gevangenissen (17,2 miljoen). Volgens het Rekenhof kan het bedrag in de loop van het jaar nog stijgen. In de huidige begrotingsdocumenten ziet het Rekenhof zo goed als geen extra kredieten om de putten bij Justitie te vullen.

Om altijd maar nieuwe achterstallen te voorkomen is er volgens de administratie van Justitie nood aan 106 miljoen euro, elk jaar opnieuw. In de aangepaste begroting 2016 is maar sprake van 73,3 miljoen euro.

Minister Geens relativeert de onheilspellende cijfers maar geeft toe dat "het probleem van de structurele onderfinanciering blijft".

bron: Belga