Jury 'Dancing with the Stars' onder vuur: "Sommige kandidaten worden beschermd"

Jury 'Dancing with the Stars' onder vuur: "Sommige kandidaten worden beschermd"

Drie van de negen kandidaten moesten het populaire VIER-programma ‘Dancing with the Stars' al verlaten. Ian, Elodie, James, Kat, Leen en Karen strijden nog voor winst, maar vooral die twee laatsten uitten hun bedenkingen al over het scoreverloop.

Veel te streng

Leen Dendievel was zichtbaar teleurgesteld toen ze een lage score kreeg voor haar passionele dans die ze opdroeg aan ouders die hun kind verloren. “Het is geen gebrek aan bescheidenheid of iets dergelijks, maar ik vond echt dat ik meer punten verdiende van de jury. Ik heb toen goed gedanst, punt”, klonk het toen.

Ook Karen Damen was niet te spreken over de twee vijven en zessen die ze kreeg voor haar swingende freestyle op ‘When Will I Be Famous'. “Ik vind dat ze veel te streng zijn voor mij. Ik denk dat ze mij afrekenen op het feit dat ik showbizzervaring heb of zo. Mocht eender wie van de andere deelnemers mijn dans gedaan hebben, dan zou die persoon goede punten hebben gekregen en betere commentaar, daar ben ik van overtuigd”, vertelde ze in Het Laatste Nieuws.

Twee maten en twee gewichten

Blijkt nu dat zij lang niet de enigen zijn die vinden dat ze ondergewaardeerd worden. Guy Jottay, één van de vaste danscoaches destijds in 'Sterren Op De Dansvloer' én vader van Laura, die afvaller Peter Van Asbroeck begeleidde en tevens levensgezel is van de danspartner van Karen Damen, Frank, is in Dag Allemaal erg hard voor de jury. “Ik vind dat ze hier en daar fameus uit de bocht gaan en met twee maten en twee gewichten jureren. Karen Damen wordt, bijvoorbeeld, echt wel ondergequoteerd. Zeker als je ziet welke inspanningen ze ervoor doet. Daar is week na week amper waardering voor”, klinkt het.

Vooral het feit dat andere - in zijn ogen minder sterke – kandidaten betere scores krijgen, stoort hem. “Ik kreeg toch de indruk dat Élodie Ouédraogo heel erg gespaard werd in de tweede aflevering, toen ze er voor het eerst bij kon zijn na haar blessure. Ze waren vooral blij dat ze er wás. Leuk, maar zeg dan niet dat haar dans goed was, want dat was het niet. Wie ook maar iets van quickstep kent, zag dat haar dans niets met quickstep te maken had”, trekt hij van leer.

Sms'en uitlokken

Op zoek naar een reden neemt hij het voorbeeld van Kat Kerkhofs. “Je hebt de vrouw van Dries Mertens, die erg populair is. En ook anderen worden wat beschermd. Misschien willen ze ook extra sms'en uitlokken door iemand lage punten te geven? De Engelse wals van Kat Kerkhofs... Er zijn een aantal basispassen in die dans die je onder de knie móet hebben. Wel, ik heb geen enkele van die basispassen gezien. En dan was er de rumba van Ian Thomas. Daarbij is het voetenspel heel belangrijk. Maar hij stond tot aan z'n knieën in de rook. Dat kán je zelfs niet jureren.”, klinkt het.

Aan kritiek verwacht

Vooral jurylid Leah Thys moet het ontgelden. “Ik ken haar niet. Maar laat ons eerlijk zijn... Wanneer heeft zij de laatste keer een samba gedanst? Mij zouden ze ook niet moeten vragen om een zangwedstrijd te beoordelen. Maar toch heeft ze daar haar plaats gekregen”, vraagt hij zich af.

Leah Thys laat zijn kritiek alvast niet aan haar hart komen. “Wanneer ik het laatst de samba heb gedanst? Moet ik die dan ooit gedanst hebben om m'n rol in het programma te verantwoorden? Ik beoordeel of iemand erin slaagt om emotie uit te drukken met z'n dans. Maar ik had me wel aan die kritiek verwacht. En ik begrijp dat de deelnemers meer aandacht hebben voor de negatieve commentaren dan voor de positieve. Dat gaat de komende weken niet anders zijn”, reageert ze nog in Dag Allemaal.

‘Dancing with the Stars' is elke vrijdag te bekijken om 20.35 uur op VIER.