Jupiterverkenner Juno kan op 5 juli van start gaan

Jupiterverkenner Juno kan op 5 juli van start gaan

De onbemande ruimtesonde Juno van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zal op 5 juli om 05.18 uur Belgische tijd in een baan rond Jupiter terechtkomen. Na een reis van net geen vijf jaar kan de sonde dan haar verkenningsmissie van de gasplaneet opstarten. De universiteit van Luik is (ULg) is een van de partners van het project. In augustus 2011 werd Juno met een krachtige Atlas-V draagraket gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Na een reis van vijf jaar en bijna 3 miljard kilometer, kan de sonde binnenkort haar verkenningsmissie van Jupiter, de grootste en mogelijk ook eerste gevormde planeet van ons zonnestelsel, aanvatten. Een van de officiële Europese partners van het project is de ULg: de universiteit leverde een essentieel stuk in de telescoop van de sonde en enkele van haar astrofysici zijn co-onderzoekers van de missie.

Het in een baan brengen van Juno is wat de NASA omschrijft als een "spannend maneuver": de hoofdmotor zal 35 minuten zal branden om de snelheid van de sonde terug te brengen naar 542 meter per seconde. Op twintig maanden tijd zal Juno 37 keer in een baan rond Jupiter draaien en zal de sonde tot op een hoogte van 5.000 kilometer boven de wolkentoppen komen.

Bedoeling is onder andere meer te weten te komen over de magnetische velden, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de planeet. De wetenschappers hopen op basis van de bevindingen ook meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Uiteindelijk zal de sonde, die volledig met zonne-energie wordt aangedreven, zichzelf vernietigen.

Vorige week stuurde het tuig al een eerste foto van zij doel naar de Aarde. Het kiekje is genomen van op een afstand van 10,9 miljoen kilometer en toont de half verlichte gasplaneet met haar vier grootste manen: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.

bron: Belga