Jupiler Pro League - Boetes voor Waasland-Beveren en AA Gent

Jupiler Pro League - Boetes voor Waasland-Beveren en AA Gent

Waasland-Beveren en AA Gent moeten na supportersincidenten in hun onderlinge competitiewedstrijd elk een geldboete van 2.500 euro betalen. Dat heeft de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag beslist. Voor de Buffalo's komt daar nog een openstaande sanctie met uitstel van 500 euro bij. Supporters van Waasland-Beveren staken in het thuisduel tegen AA Gent (2-1) Bengaals vuur af halverwege de eerste helft. Na de pauze belandde een drankkarton vanuit het thuisvak in het strafschopgebied van de tegenstander. De match delegate noteerde de incidenten in zijn verslag en de bondsprocureur ging op zijn beurt over tot vervolging.

Hetzelfde geldt voor AA Gent, waarvan de supporters ook Bengaals vuur afsteken halverwege de tweede helft. De vuurpijlen raakten meestal niet verder dan de neutrale zone, maar een enkele pijl belandde wel in de zestien.

In geen van beide gevallen "had het gebruik van het pyrotechnisch materiaal een invloed op het wedstrijdverloop", aldus de Geschillencommissie. "De clubs halen tal van repressieve, organisatorische en sensibiliseringsmaatregelen aan. Deze inspanningen worden toegejuicht, maar de commissie is van mening dat een absolute nultolerantie moet gehanteerd worden. Er moeten nog meer inspanningen geleverd worden opdat pyrotechnisch materiaal voor eens en voor altijd verbannen kan worden van de Belgische velden."

Waasland-Beveren en AA Gent ontkennen de feiten niet, maar betreurden ze ter zitting wel. Voor de supportersincidenten in hun onderlinge duel van 16 februari krijgen ze elk een geldboete van 2.500 euro. De Buffalo's hadden sinds 18 december 2018 een voorwaardelijke straf (500 euro boete) achter hun naam staan, en moeten dus in totaal 3.000 euro ophoesten.

bron: Belga