Jupiler Pro League - Anderlecht staat op voorlaatste speeldag op zucht van 34ste landstitel

Jupiler Pro League - Anderlecht staat op voorlaatste speeldag op zucht van 34ste landstitel

Op twee speeldagen voor het einde van de competitie in de Jupiler Pro League heeft RSC Anderlecht nog welgeteld twee punten nodig om zich te verzekeren van de 34ste landstitel in de clubgeschiedenis. Donderdagavond (20u30) gaan de Brusselaars op de negende speeldag in Play-off I op bezoek bij Charleroi, waar ze hun tweede kans op het veroveren van de landstitel krijgen. Zondag in de Brugse heksenketel had Anderlecht een zege nodig om zich op het veld van de West-Vlaamse rivaal reeds van de landstitel te verzekeren. Anderlecht was echter naar het Jan Breydelstadion afgezakt met de intentie om vooral niet te verliezen en na afloop van een wedstrijd die eigenlijk werd overschaduwd door de randzaken, waren ze dan ook best tevreden met het 1-1 gelijkspel, ook al moest het titelfeest daardoor nog even uitgesteld worden. In de stand blijven ze met nog twee speeldagen te gaan aan de leiding met vier punten voorsprong op Club Brugge. Als Paars-wit donderdag in Charleroi hetzelfde resultaat neerzet of beter doet dan de Bruggelingen in de derby in Oostende, is de 34e titel wel een feit. Ook als Anderlecht verliest en Club Brugge speelt gelijk, is de titel door een reglementskronkel voor de Brusselaars. Kortom, als Paars-wit wint op Mambourg of Club wint niet in Oostende, is Anderlecht landskampioen. Op de slotspeeldag ontvangen de Brusselaars Oostende, terwijl Club nog een Slag om Vlaanderen uitvecht met AA Gent.

Op papier is een verplaatsing naar het Stade du Pays de Charleroi altijd lastig, maar Paars-wit ging er in de reguliere competitie wel vlot winnen, na goals van Lukasz Teodorczyk en Frank Acheampong. Teo scoorde toen dus nog wel, intussen staat de Poolse international al sinds 12 maart droog. In Brugge verloor hij bovendien zijn basisplaats aan Isaac Kiese Thelin, al mocht de geprikkelde spits na de pauze wel invallen en was hij meteen twee keer gevaarlijk. Anderlecht-coach René Weiler staat donderdagavond dus voor een moeilijke keuze.

In totaal staan beide clubs donderdag al voor de vijfde keer dit seizoen tegenover mekaar. In de reguliere competitie trokken de Brusselaars twee keer aan het langste eind, in de Beker volgde de uitschakeling na een strafschoppenreeks en in Play-off I kwamen de Karolo's op de vijfde speeldag winnen in het Astridpark. Het is dus gevaarlijk om op voorhand al victorie te kraaien en dat beseft ook Anderlecht-doelman Frank Boeckx, die dit seizoen verrassend de nummer een werd, maar uitgroeide tot een van de sterkhouders door dertien keer de nul te houden. "We mogen niet denken dat de titel al binnen is", vertelde Boeckx woensdag in Neerpede. "Charleroi heeft zeker kwaliteiten, anders zouden ze niet in Play-off I spelen. Het is een moeilijk te ontwrichten blok, we zullen dus veel beweging rond de bal nodig hebben. Een makkelijke wedstrijd wordt het alleszins niet."

Club Brugge moet dan weer winnen en speelt dus met het mes op de keel bij de buren in Oostende, waar Blauw-zwart in de reguliere competitie met 1-0 onderuitging. Ook met het oog op de tweede plaats in de stand is puntengewin van belang. AA Gent volgt in de stand op vier punten en ontvangt Bekerwinnaar Zulte Waregem in de Ghelamco Arena. Bij een Brugse zege is alvast minstens de tweede plaats en een stek in de voorrondes van de Champions League verzekerd.

bron: Belga