Juncker vraagt Kroes om verduidelijkingen over bestuurdersrol offshore vennootschap

Juncker vraagt Kroes om verduidelijkingen over bestuurdersrol offshore vennootschap

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft voormalig eurocommissaris Neelie Kroes in een brief om verduidelijkingen gevraagd over de onthulling dat ze jarenlang directeur was bij een vennootschap op de Bahama's. "Eenmaal alle feiten op tafel liggen, zal de Commissie beslissen over de volgende stappen", zo reageerde de woordvoerder van Juncker donderdag op het nieuws. Een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten pakte woensdagavond uit met het nieuws dat Kroes van 2000 tot 2009 directeur was van Mint Holdings Limited. De Nederlandse liberale was van 2004 tot 2014 eurocommissaris, maar gaf die bestuurdersjob bij de vennootschap in het belastingparadijs nooit aan in het Berlaymontgebouw. Eurocommissarissen zijn bij hun aantreden nochtans verplicht alle functies en belangen van de laatste tien jaar aan te melden.

"De Europese Commissie moet kunnen vertrouwen in de accuraatheid en volledigheid van de opgave van belangen", reageerde de woordvoerder. Hij wees erop dat de Commissie terzake zeer strikte regels hanteert. "Maar er zijn nu eenmaal bepaalde zaken die zelfs de meest strenge regels niet kunnen verhinderen", zo verwees de zegsman naar Kroes, die "de regels blijkbaar niet heeft gerespecteerd en de Commissie daar niets over heeft gezegd".

De advocaat van Kroes erkende inmiddels dat ze de functie niet had aangemeld. "Ze ging ervan uit dat ze niet langer directeur was van de vennootschap. Maar door een administratieve fout bleef mevrouw Kroes in het register staan, terwijl ze nooit deelnam aan vergaderingen of activiteiten van Mint Holdings. Ze zal de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, daarover inlichten en de volle verantwoordelijkheid dragen", zo wordt de advocaat geciteerd in de krant De Tijd.

Kroes heeft de Commissie intussen gecontacteerd, maar Juncker heeft de 75-jarige Nederlandse donderdag in een brief om bijkomende inlichtingen verzocht. "De brief is een belangrijk element", aldus de woordvoerder. Hij wou nog niet ingaan op de vraag of de oud-eurocommissaris voor Concurrentie en Digitale Agenda haar pensioenrechten of andere voordelen zal verliezen indien wordt vastgesteld dat ze in de fout ging. De Commissie zal ook nagaan of er tijdens haar ambtsperiode sprake was van mogelijke belangenvermenging.

bron: Belga