Juncker bepleit nieuwe alliantie met Afrika

door
Belga
Leestijd 1 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vandaag in zijn jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg een nieuwe alliantie met Afrika bepleit. Een nieuwe economisch partnerschap moet volgens Juncker het investeringsniveau en de werkgelegenheid op het Afrikaanse continent aanzienlijk kunnen versterken. De alliantie kan tot 10 miljoen nieuwe jobs in de volgende vijf jaar leiden, aldus de Luxemburger.

De economische ontwikkeling van Afrika moet één van de voedingsbodems van de immigratiestromen naar Europa indammen. Tegelijkertijd moet Europa haar buitengrenzen versterken, aldus Juncker, die een voorstel onthulde om tegen 2020 een 10.000 man sterke grens- en kustwacht met verruimde bevoegdheden op de been te brengen.

Juncker lanceerde ook een oproep om Europa een grotere rol op het wereldtoneel te laten spelen. "De coalities van gisteren zijn misschien niet meer de coalities van morgen", zo alludeerde de Commissievoorzitter op de onvoorspelbare koers van de Verenigde Staten onder president Donald Trump en de onstabiele internationale orde.

"De wereld van vandaag heeft nood aan een sterk en verenigd Europa dat streeft naar vrede, handelsakkoorden, stabiliteit (...) Als we beter beseffen wat onze macht is, hoeven we niet enkel wereldwijde betalers te zijn, maar kunnen we ook globale spelers worden", verklaarde Juncker.

Het was de laatste State of the Union van Juncker. Het mandaat van de Luxemburgse christendemocraat aan het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie verstrijkt eind oktober volgend jaar.

bron: Belga