Jubelpark ontvangt eerste officiële Europees festival van Democratie

Het eerste officiële Europees Festival van de Democratie strijkt vrijdag 6 en zaterdag 7 september neer in het Brusselse Jubelpark. Twee dagen lang wordt er een Europese stad opgetrokken waar iedereen welkom is om over het Europa van morgen na te denken. Vorig jaar hield de organisatie Jubel een eerste geslaagde testeditie, maar dit jaar wordt het officieel de eerste editie. Op het Europees Festival van de Democratie kan de bezoeker naar school gaan, de trein nemen of in de woonkamer thuis gaan zitten. Natuurlijk slechts fictief, maar de Europese stad die in het Jubelpark neergepoot wordt, staat symbool voor al deze zaken in het Europa van morgen. Voor de bezoekers van het festival is het de gelegenheid om hierover na te denken en te debatteren.

"In het station kan nagedacht worden over het mobiliteitsvraagstuk en in de met stoelen en banken nagebootste school begint de discussie over ons huidige onderwijssysteem, over wetenschap en onderzoek", legt Alain Deneef, voorzitter van Jubel uit.

De organisatoren lieten zich inspireren door gelijkaardige festivals in de Scandinavische en Baltische staten. Het festival moet tonen dat burgerdialoog en publieke debatten deel moeten uitmaken van een nieuwe manier van werken binnen de instellingen van de Europese Unie.

Zo gingen voor het festival 35 Europese ambassadeurs op pad in 28 EU-landen en interviewden ze 150 EU-inwoners.

"Een ander opmerkelijk resultaat van de interviews is het pleidooi voor een Europees leger. Veiligheid is een zeer belangrijk thema geworden in de nasleep van de migratiecrisis", stelt Deneef.

bron: Belga