Jouw slaapprobleem opgelost

Jouw slaapprobleem opgelost

Volgens stress- en voedingsdeskundige Charlotte Watts belanden heel wat mensen in de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Hoe meer je piekert dat je maar niet naar dromenland vertrekt, hoe meer kans je hebt op een rusteloze nacht. Op haar blog Healthista geeft ze tips om deze vicieuze cirkel te doorbreken en een goede nachtrust te hebben.

1. Blijf in je bed liggen

Het laatste wat je wilt is je lichaam stimuleren om wakker te worden. Door lekker knus en warm te blijven liggen in bed, geef je je lichaam het signaal dat het opnieuw in slaap moet vallen. Als je toch op moet, om een bezoek aan het toilet te brengen bijvoorbeeld, is het aangeraden om zo weinig mogelijk licht te gebruiken.

2. Zet je wekker uit het zicht

Wie wakker ligt, zal zich vaak focussen op zijn wekker. In dat geval helpt het om de wekker uit het zicht te zetten. Zo liggen slechte slapers niet langer te piekeren hoeveel tijd ze nog hebben voor hun schoonheidsslaap.

3. Geniet van de rust

Woelen en draaien en jezelf opjagen omdat je niet in slaap valt, stimuleert je hersenen des te meer. Probeer je daarom rustig en comfortabel te nestelen, en geniet van het feit dat je de komende uren niet uit bed moet.

4. Laat je zorgen los

Hoe moeilijk het ook is: probeer je zorgen los te laten en besef dat je veilig en warm ingeduffeld in bed legt. Nu kan je toch niets veranderen aan die zorgen.

5. Fantaseer

Haal een levendige herinnering voor de geest en laat je verbeelding de vrije loop gaan.

6. Luister naar rustige muziek of een podcast

Door je te concentreren op iets anders dan je kopzorgen, daalt de angst dat je niet in slaap kunt vallen.

7. Schrijf je gedachten neer

Als je gedachten maar door je hoofd blijven malen, blijf dan niet eindeloos woelen, maar schrijf de kopzorgen van je af in een dagboek. Keer terug naar bed van zodra je je weer rustig voelt en klaar bent om in slaap te vallen.