Jouw kat denkt dat je een grote, onvoorspelbare aap bent

Jouw kat denkt dat je een grote, onvoorspelbare aap bent

Tony Buffington, een dierenarts aan de Ohio State University, vertelde aan een reporter van Wired dat veel katteneigenaren voortdurend gefrustreerd zijn door hun metgezellen. Hoewel ze hen voeden, hun rotzooi opruimen, ze liefde en affectie geven zegt Buffington dat maar weinig mensen echt weten hoe ze naar hun kat moeten luisteren. Dat kan trouwens frustrerender zijn voor hen dan voor ons. "Dat komt omdat het niet uitmaakt hoeveel we van ze houden. Katten zien ons als cipiers en zij zijn de gevangen. Ze zien ons als gedomesticeerde vreemdelingen aan wie ze niets kunnen uitleggen van hun gewoontes."

Dr. Buffington vertelde aan Wired hoe we naar onze katten moeten luisteren. "Dit zijn geen trucs om een extra knuffel te krijgen, maar manieren om een harmonieuze band op te bouwen met jouw huisdier wat de gezondheid van jezelf en je kat verbetert."

Je bent een grote onvoorspelbare aap

Je hoort het onmiskenbare geluid van klauwen op de bank. Je barst uit in woede, schreeuwt en gooit misschien zelfs met een kussen, maar dat is allemaal zinloos want uiteindelijk zal je kat het opnieuw doen. Jouw kat negeert je orders niet. Hij weet gewoon niet hoe hij jouw negatieve uitlatingen moet verbinden met zijn gedrag. "Dat komt omdat katten zich ontwikkeld hebben als solitaire jagers waardoor ze weinig behoefte hebben aan het lezen van sociale signalen, met name die voor gedragsverandering."

Hoe zorg je er dan voor dat hij weet dat jij wilt dat hij stopt de sofa aan te vallen?" vraag Buffington zich af. "Een kat verbindt jouw uitbarsting niet met zijn gedrag. Katten zien alleen chaotische agressie. Voor jouw kat ben je een gekke primaat die hem aanvalt voor geen enkele reden."

In plaats van zijn gedrag te ontmoedigen, word je een object van angst. Je kat raakt gefrustreerd en uiteindelijk wordt hij ziek omdat je zijn natuurlijke katachtige activiteiten constant onderbreekt.

"De manier om je kat te trainen, is door middel van hun omgeving. Zet bijvoorbeeld een krabpaal met kattenkruid of een reusachtige krabpaal van drijfhout. Wanneer jouw kat zijn katachtige gedrag vertoont op de plaats waar het voor hem mag, beloon je hem met een traktatie of genegenheid. Haal de negatieve signalen weg en vervang ze door iets positief," aldus Buffngton.

Feng Shui is belangrijk voor katten

In de paar uur per dag dat jouw kat niet slaapt, is hij een kleine bundel vol energie die zich zo harmonieus mogelijk wil bewegen door jouw huis. Maar je hebt zijn stroom verstoord door zijn voedselbak te verplaatsen, zijn favoriete kartonnen doos bij het oud papier te zetten en zijn kattenbak voor de deur te zetten.

"Zet de schaal en de kattenbak op een rustige plaats waar de kat een vluchtweg heeft als hij zich bedreigd voelt. Dat wil zeggen dat je hem niet in een kast opsluit." Bezienswaardigheden (zoals een vriend die op bezoek komt) kunnen ook erg stresserend zijn voor een kat. "Katten begrijpen glas niet, dus zet hem niet achter een glazen deur. Ze begrijpen hoogte dus geef hem een hoge plaats zoals een krabpaal of een boekenplank van waar hij in vrede de bezienswaardigheid kan gadeslaan."

Laat je kat beslissen

"Zou jij het op prijs stellen als iemand je constant oppakt, knuffelt en streelt?" vraagt Buffington. "Nee hé, maar katten ook niet. Als je interactie met je kat wil, dan moet je hem laten beslissen. Als ze  hun lichaam tegen het jouwe aanwrijven, dan heb je toestemming om hem genegenheid en aandacht te geven."

Jouw kat houdt van je

Katten lijken vaak onverschillig voor hun baasjes, vandaar dat veel mensen honden kiezen, maar ze zijn dat niet echt. Om je kat aan je te binden, gebruik je best speelgoed of eten. Als jouw kat echter niet van spelen houdt, verplicht hem dan niet. "Gelukkig houden de meeste katten wel van spelen. Als je gebruik maakt van een laser pointer, zwaai er dan niet meer alsof je op een fuif zit, maar verplaats het op een natuurlijke snelheid en laat je kat hem ook eens vangen. Dezelfde regel is van toepassing op ander speelgoed."

Katten beseffen maar al te goed wanneer hun baasje vertrekt. "Geef hem dan wat genegenheid. Vertel hem dat je weg gaat en neem afscheid en hou hetzelfde ritueel wanneer je terug thuis komt." Hoe lang je aandacht moet schenken aan je kat hangt af van de kat zelf. "Sommige katten overleven met minder dan een uur contact per dag, terwijl anderen meer nodig hebben. Voor veel katten is tien minuten al voldoende, op voorwaarde dat het echte quality time is," besluit Buffington.