"Journaliste Marie Colvin zelf verantwoordelijk voor haar dood"

"Journaliste Marie Colvin zelf verantwoordelijk voor haar dood"

De Amerikaanse journaliste Marie Colvin, die in 2012 om het leven kwam bij een bombardement op de Syrische stad Homs, is verantwoordelijk voor haar eigen dood. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC, dat vanmorgen verspreid werd. Volgens Assad is Colvin verantwoordelijk voor haar eigen dood omdat ze "Syrië illegaal is binnengekomen en samengewerkt heeft met terroristen. Ze is dus verantwoordelijk voor alles wat haar overkomen is."

Colvin kwam op 22 februari 2012 samen met de Franse fotograaf Rémi Ochlik om het leven bij een bombardement op een appartement dat omgevormd was tot een perscentrum. Dat gebeurde in Baba Amr, een wijk van de stad Homs die gecontroleerd werd door de rebellen en die door het Syrische leger onder vuur werd genomen.

Vorige week heeft de familie van de journaliste nog een klacht ingediend tegen het regime van Bashar al-Assad. Ze beschuldigen het Syrische bewind ervan de journaliste "opzettelijk en met voorbedachte rade" om het leven te hebben gebracht.

bron: Belga