Jongeren bezetten gebouw Verbond van Belgische Ondernemingen

Jongeren bezetten gebouw Verbond van Belgische Ondernemingen

Een twintigtal jongeren hebben deze middag kort het gebouw van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in de Ravensteinstraat in Brussel bezet. Ze hingen er een spandoek met het opschrift 'Gouvernement des patrons', ofwel 'regering van bedrijfsleiders' op aan de gevel om de antisociale maatregelen van de regering aan te klagen. De jongeren van onder meer JOC, Jeunes FGTB BXL, Union Syndicale Étudiante en Jeunes Anti-Capitalistes drongen, nadat ze hun spandoek hadden opgehangen, het gebouw van het VBO binnen om er de lobby en de ingang te bezetten. De politie kwam snel tussenbeide, zette de jongeren uit het gebouw en controleerde nadien hun identiteit alvorens ze weg te sturen uit de omgeving.

Naast het spandoek plakten de jongeren ook verschillende stickers met daarop een afbeelding van het naambord 'Wetstraat' op de gevel. De protestvoerders vinden namelijk dat de regering blind de aanbevelingen van het VBO volgt met de promotie van de flexi-jobs, de lagere uitkeringen en de verhoging van de pensioenleeftijd.

"De regeringsleiders spreken enkel nog over flexibiliteit en competitiviteit. Wij vertalen dit als onhoudbare werkomstandigheden en nog meer voordelen voor de bedrijfsleiders", vertelt een protestvoerster.

De jongeren voelen zich als eerste slachtoffer van de maatregelen zoals die van de flexi-jobs. Daardoor worden de lonen nog lager en worden jongeren die normaal helpen in de horeca of kruidenierszaken aan de kant geschoven, stellen de protestvoerders.

bron: Belga